De belangrijkste les uit je kindertijd: kijk uit het raamBij het opruimen van de zolder bij mijn ouders deed ik een bijzondere ontdekking. Ik vond in een doos de rapporten van mijn lagere school van de eerste tot de zesde klas, -nu zouden we zeggen: groep 3 tot 8. Het volgende viel op. Voor de meeste vakken scoorde ik gedurende mijn lagere schooltijd een cijfer tussen de 7 en 8. Een uitschieter naar beneden was een 6 voor rekenen. En een uitschieter naar boven was een 9 voor tekenen. Je zou kunnen zeggen: ik was een middelmatige leerling. Eerlijk gezegd, zo voelde ik mij ook op elke opleiding die ik sinds de lagere school bezocht. Plotseling viel mij nog iets op. Bij de meeste schoolrapporten  stonden persoonlijke opmerkingen van de leerkracht geschreven. De boodschap op de verschillende rapporten was samen te vatten als: ’Adriaan is een ijverige leerling, maar ook een dromer. Hij moet nog leren niet zo vaak uit het raam te kijken tijdens de les’.

Ik liet die zin op mij inwerken. Een dromer die niet zo vaak uit het raam moet kijken. Na mijn studie was ik gaan werken. Eerst als reclamecoordinator. Daarna bij een groot reclamebureau op de afdeling onderzoek en strategie, waar mijn werk bestond uit het signaleren en vertalen van trends voor merken, en werken aan de innovatie, strategie en positionering van grote en vaak internationale merken. In die banen werkte ik hard en deed mijn uiterste best. Want, zo had ik sinds de lagere school ervaren: mij komt niets aangewaaid. Maar ineens zag ik iets dat ik al die tijd over het hoofd had gezien. Die waarschuwende woorden bevatten een diepe waarheid. Een waarheid die tot op de dag van vandaag een rode draad is in mijn leven en werk als ondernemer en spreker over Groot Denken en Maatschappelijk Ondernemen. Dromen en vaak uit het raam kijken, dat is geen zwakte die ik moet corrigeren, het is essentieel voor mijn werk!
Wat is de belangrijkste les uit jouw kindertijd?

  • Hoe belangrijk is dromen en uit het raam kijken in het werk dat jij nu doet?
  • Welke opmerkingen kreeg jij vroeger tijdens je lagere schooltijd en hoe bepalen die nu jouw werk en leven?

Ik ben benieuwd naar je reactie