Uniek.008-001’Je kunt meer dan je denkt. Iedereen heeft toch een eh…dinges’.

Groot denken als je klein bent

Voor één van onze opdrachtgevers filosoferen we vanuit Raad van Stuur met kinderen een half jaar lang over de talenten die zij nu op school willen leren omdat ze die straks nodig denken te hebben  in de maatschappij. Hoe kan het basisonderwijs daar op in spelen?

Deze zoektocht is niet alleen voor kinderen relevant, maar ook voor organisaties en professionals die nieuwe mogelijkheden willen realiseren. Wat vraagt het van ons om onze droom, onze ambities, ons Big Hairy Audicious Goal te realiseren? En wat vraagt het van ons om Groot te blijven denken in een tijd waarin we vooral beperkingen en weerstanden ervaren? Vaak kijken we dan naar wat we al kunnen; naar onze kwaliteiten en vaardigheden. En door beter ons best te doen en harder te werken denken we dat we onze droom kunnen realiseren. Helaas bereiken we dan maar een klein deel van wat er mogelijk is. We kijken immers naar ons verleden, naar wat we al weten over ons zelf? En wat nu als dat niet dezelfde kwaliteiten en vaardigheden zijn die we nodig hebben in de wereld van morgen?

Tijd voor een nieuwe manier van kijken naar onszelf: door de ogen van een kind

’Iedereen heeft toch een dinges’

Eén van de kinderen zei het heel treffend. ’Je kunt meer dan je denkt. Iedereen heeft toch een eh…dinges’. Het onverklaarbare, onvoorspelbare maar altijd aanwezige in jezelf. Als we het een naam geven, missen we al weer een deel. Het is de kracht die er voor zorgt dat we het onmogelijke mogelijk kunnen maken. Omdat we ons niet laten leiden door de obligate vragen uit veel zelfhulpboeken: Wat wil je en wat kun je? Maar door de vraag: Wat wil je mogelijk maken? Als we ons daar op richten, komen de middelen en talenten vanzelf op ons pad. Soms kunnen we die zelf tot bloei brengen, soms ontmoeten we anderen die ons daar in aanvullen. Want iedereen heeft een dinges. Laten we ons universum van mogelijkheden, ons dinges, samenvatten met het begrip ’genialiteit’. In het artikel ’Genialiteit: laat los, ontvang en onthul’, lees je meer over hoe je jouw genialiteit kunt ontdekken.

3 kwaliteiten om je dinges tot bloei te brengen in je volgende project, taak, of idee

  1. Open geest: zenmeester Shunryu Susuki noemt het de Beginner’s Mind. Het is ons natuurlijke vermogen om de wereld als een beginner te beschouwen. Als een kind. Verwonder je over over waarom iets gaat zoals het gaat. En stel de ongemakkelijke vragen. In zijn boek A More Beautiful Question beschrijft Warren Berger hoe goede vragen kunnen leiden tot nieuwe innovaties, wetenschappelijke en medische doorbraken. Doe dat voor jezelf. Maak een mindmap met prikkelende vragen die je over jouw idee en jouw uitdaging kunt stellen. Laat je deze week leiden door die vragen. Waar brengen ze je?
  2. Verbeeldingskracht: het vermogen om in beelden te denken. Ga op zoek naar de wereld achter de feiten. Visualiseer je idee, je project, je ambitie. Maak er een gedicht of een schilderij over. Deel het. Hang het boven je bureau.
  3. Vindingrijkheid: Vaak hebben we een beperkt beeld van onze kapitaalbronnen. En van wat we zien schatten we bovendien de waarde te laag in. Hoe ga jij wijs om met jouw natuurlijke kapitaal? Breng jouw 5 kapitaalbronnen in kaart en werk uit hoe je die in kunt zetten bij het verwezenlijken van jouw Onmogelijke Mogelijkheid. In het luisterboek Vindingrijkheid als economisch principe beschijf ik hoe je beter gebruik kunt maken van jouw 5 natuurlijke kapitaalbronnen.

Tip: teken een visitekaartje van jouw dinges

Denk na over de vraag: wat wil ik mogelijk maken in de wereld om mij heen. Teken het antwoord op het formaat van visitekaartjes en deel ze komende week uit. Sta open voor de vragen die anderen hebben over jouw kaartje. Je zult merken: je krijgt andere gesprekken dan wanneer je je kaartje uitdeelt met ‘slechts’ je functietitel.

Veel succes!

Wil je meer weten over hoe je Groot Denken in lastige situaties? Download dan hier het Bij-de-handboek voor Doorbraakdenkers.
Wil je weten hoe je kinderen kunt betrekken bij jouw organisatievraagstuk? Lees het bij Raad van Stuur en download het gratis eboek met visies van kinderen op de circulaire economie.