Innovatieve visies van kinderen op duurzame energie.

In oktober 2008 vond de jaarlijkse najaarsconferentie plaats voor de top-75 management professionals van Eneco. Vraag van klant: inspireer managers om anders te kijken naar business en los te komen van bestaande patronen.

Ondernomen acties:
Ik hield in september 2 gesprekssessies met 12 kinderen van Eneco managers in Villa Zebra in Rotterdam. Deze sessies hebben we gefilmd en dienden als basis voor een dvd.
Vervolgens organiseerden we 2 schildersessies in het atelier van Angelique Blansjaar op zaterdag. De kinderen maakten schilderijen waarin zij nieuwe energie symboliseerden in vormen, lijnen en kleuren.
Met dit materiaal maakten we een expositie in de foyer bij de conferentie (Landgoed Kruid & Duinberg bij Santpoort), een dvd die ik presenteerde tijdens de conferentie. De managers werkten in groepen presentaties uit op basis van de tekeningen en schilderijen.
Na afloop werden de schilderijen verdeeld over de vestigingen, er werden reproducties gemaakt en op canvas afgedrukt en de Raad van Bestuur liet zich in de maanden erna fotograferen met de kinderen. Deze foto’s, de uitspraken van de kinderen en hun tekeningen zijn gebruikt als illustratie in het Eneco Jaarverslag 2008.

Welke aannames werden uitgedaagd?
Voor belangrijke meerdaagse strategiesessies van het topmanagement is het gebruikelijk om sprekers van gezag uit te nodigen uit de wereld van wetenschap, politiek of bedrijfsleven. In plaats hiervan besloot men kinderen aan het woord te laten en hun gedachten en beelden te gebruiken om nieuwe denkrichtingen te zoeken voor duurzame energie.

Wat was de onderliggende filosofie in dit traject?
‘We willen de uitspraken en gedachten gebruiken om standaard denkpatronen te doorbreken’ Jeroen Overgoor, directeur Corporate Communicatie Eneco

Welke metafoor is gebruikt om nieuwe mogelijkheden te zien in de bestaande situatie?
De schilderijen, tekeningen en gedachten van kinderen zijn metaforen voor de initiatieven die Eneco wil realiseren. Het maakt abstracte strategieën eenvoudig en inspirerend.

Welke verandering is tot stand gebracht?

  • interne betrokkenheid vergroten bij bedrijfskritische projecten van Eneco over duurzame energie: onze kinderen kunnen ons wat leren
  • ideeën van de kinderen waren serieus genoeg om op te nemen in Corporate Jaarverslag 2008 (downloaden via website www.eneco.nl)