Hoe geven we ons creatieve, menselijke, sociale en spirituele kapitaal net zo veel waarde als ons financiële kapitaal?

Vaak denken we bij een Jaarverslag gelijk aan een overzicht van ons financiële kapitaal. Daarmee doen we onszelf te kort. Als we onze aandacht alleen maar richten op het vergroten van ons financiële kapitaal (geld), zien we niet de andere kapitaalbronnen die we van nature beschikbaar hebben om het schijnbaar onmogelijke mogelijk te maken. Je creatieve kapitaal (ideeën), menselijke kapitaal (talent), sociale kapitaal (relatienetwerk) en je spirituele kapitaal (bezieling).

Misschien is dat wel de belangrijkste reden waarom we nog steeds in een crisis zitten. We zien telkens maar een beperkt deel van ons Kapitaal, en van wat we zien schatten we de waarde te laag in of we gaan er slordig mee om. Dan overheersen gedachten als: ‘mijn ideeën doen er niet toe, dit kan ik toch niet, ik moet ook alles zelf doen, ik geloof niet dat dit ooit mogelijk is. Om dit patroon te doorbreken moeten we onze Kapitaalcirkel weer laten stromen.

Ook beursgenoteerde bedrijven lopen tegen dit probleem aan. ‘In 1975 werd 3/4 van de beurswaarde van een bedrijf bepaald door de balans, en een kwart door immateriële waarde zoals reputatie, klanttevredenheid, partnerships en duurzaamheid van het bedrijfsmodel. Tegenwoordig is het net andersom. Slechts 20 % van de beurswaarde wordt door de balans bepaald, de rest is immateriële waarde’. Aldus Wim Bartels, partner KPMG in het Financieele Dagblad van 15 november 2012. Via Integrated Reporting wil men nu toe naar een nieuw type jaarverslag waarin ook andere kapitaalbronnen op waarde worden geschat en een duurzaam verdienmodel kan ontstaan.

Overzicht in je Kapitaalbronnen in 3 stappen

Als je professional bent, in loondienst of zelfstandig, is zo’n Persoonlijk Jaarverslag een handig middel om duidelijk inzicht te krijgen op de werking van jouw kapitaalbronnen.

1. Zet je probleemstelling, doel of ambitie in het midden van de cirkel.

Wat wil je bereiken? Wat is jouw droom of wens waarvan je denkt: zou mooi zijn, maar zie even niet hoe ik dit moet realiseren?

2. Welke kapitaalbronnen heb ik concreet beschikbaar om dit te realiseren?

Welke ideeën heb je om dit te bereiken, welke talenten zet je in, welke mensen behoren tot helpende omgeving bij dit specifieke doel en wat maak je mogelijk voor jezelf en de wereld als je je doel bereikt hebt?

3. Welk (financiëel) kapitaal heb je nodig om je doel te realiseren of welk kapitaal wil je aantrekken nadat je je doel gerealiseerd hebt?

Het maken van een Persoonlijk Jaarverslag helpt je om geluk tot bloei te brengen in je werk. In plaats van je te richten op de kapitaalbron die je mist of wilt hebben, laat je elke dag de overige kapitaalbronnen stromen. Zij doen het werk voor je. Daardoor kan het ‘missende’ kapitaal naar je toe stromen.
Lees ter inspiratie eens het verhaal Groot Denken. Hoe doe je dat? Over Kenneth Cole en hoe hij omging met zijn kapitaalbronnen om zijn bedrijf succesvol te maken. Meer voorbeelden en hoe je persoonlijk geluk in je werk kunt laten stromen vind je in Bloei! Werken aan geluk in organisaties, van Kees Klomp. En in Het Geheim van Genialiteit van Tijn Touber.
Binnenkort verschijnt een gratis eboek over Wijs omgaan met je Kapitaal. Laat me weten als je hier belangstelling voor hebt.