‘Spelen geeft mensen een reden om zich betrokken te voelen. Je ziet mensen echt veranderen als ze spelen’, zegt professor Katie Salen van Depaul University in de VS, waar ze executive director is van het Institute of Play.

Spelen is meer dan een activiteit. Het is een bewustzijn waarin je vrij bent om te experimenteren, onderzoeken en nieuwe verbindingen te maken. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar juist ook voor mensen in organisaties die resultaten moeten boeken in lastige situaties. Spelen helpt mensen en organisaties om groot te blijven denken.

Waarom is spelen zo lastig in organisaties?

Ik spreek veel managers en zelfstandig professionals die net als ik voor deze uitdaging staan. Bij allemaal merk ik hetzelfde als bij mezelf. Ze zijn gefrustreerd omdat ze maar een beperkt deel van hun toegevoegde waarde in kunnen zetten: talenten, ideeën en bezieling. En van wat ze inzetten in hun werk wordt de waarde te laag in geschat door bazen of opdrachtgevers. In plaats van te werken vanuit je bron van mogelijkheden, werk je vanuit de aannames over wat haalbaar is. Die aanname is gebaseerd op het beperkte beeld van de toegevoegde waarde die beschikbaar is.
Eigenlijk zou je gelijk uit de economische crisis zijn als je al dit ongebruikte menselijke, creatieve, sociale en spirituele kapitaal kunt verbinden tot nieuwe bedrijven en nieuwe initiatieven. En gelukkig gebeurt dat ook, maar nog te weinig.

De impact van de huidige situatie is dat we ons slecht over onszelf voelen. ‘Opdrachtgevers zitten niet te wachten op mijn kennis en ervaring’. ‘Mijn bazen, collega’s, medewerkers zien niet wat ik hen geef waarmee zij kunnen groeien en hun doelen bereiken. Ze hoeven het alleen maar aan te nemen. Maar ze doen het niet’.

Onze natuurlijke reactie is: harder werken. Maar wat als harder werken niet langer werkt? Dat is de situatie waarin we de kracht van spelen in kunnen zetten. In zijn column ‘Kies niet, maar verenig beide opties’ gaat Ben Tiggelaar in op een andere toegevoegde waarde van spelen: integratief denken. Ons natuurlijke vermogen om met tegengestelde ideeën tegelijk te spelen, er scenario’s van te maken en tot een synthese te komen die beter werkt dan de ideeën afzonderlijk.

De kracht van spelen

Hoe vergroot je de betrokkenheid van anderen bij een hoger doel? Hoe daag je jezelf en anderen uit om te leven en werken vanuit ieders Bron van Mogelijkheden? Hoe integreer je ogenschijnlijk tegengestelde ideeën tot een groter doel? Kortom: hoe blijf je groot denken in lastige situaties?

Neem een initiatief dat zo klein is dat iedereen mee kan doen en zo groot is dat iedereen wint.

Ricardo Semler, topman van het Braziliaanse bedrijf Semco geeft zijn medewerkers elke dag een prikkelende vraag die hen laat nadenken over hun eigen talent en geluk. Hierdoor  blijven mensen gericht op het behalen van resultaten vanuit hun eigen kracht.

Mahatma Gandhi begon in maart 1930 een zoutmars van 400 kilometer naar de Indische Oceaan. Zijn doel was om India te bevrijden zonder geweld. Zijn uitnodiging: volg mij op mijn tocht. Dat kan al door mij onderweg aan te moedigen. Je zult dit initiatief in geen enkel militair handboek tegenkomen als manier om een land te bevrijden. Toch bracht hij meer dan 60.000 mensen op de been. Juist dit initiatief bracht het Britse rijk ten val.

En jij?

Definieer je hogere doel en bedenk een ‘klein spel’. Staat ‘duurzaamheid’ of ‘verantwoord ondernemen’ in de missie van jouw organisatie? Bedenk dan het spel met je team of afdeling om een week lang elke ruimte beter achter te laten dan je die hebt aangetroffen. De vergaderkamer, je bureau, de lift, ja ook het bedrijfstoilet.

Organiseer deze week een Mastermind groep voor jouw doel: 5 mensen die je 5 minuten belt/spreekt en input vraagt over het realiseren van jouw doel. En wees de uitnodiging om de Mastermind te zijn voor 5 anderen.

Leren spelen is één van de 5 principes om te leven en werken vanuit je Bron van Mogelijkheden.

Meer tips en technieken?  Volg mijn seminars, workshops en trainingen over Groot Denken in organisaties.