‘Deze vlieger vangt energie op in de lucht: wind, regen, zon en bliksem. Als je dat verzamelt, heb je altijd energie bij je’

VliegerEen groepje kinderen filosofeerde enkele jaren geleden voor een energiemaatschappij over de essentie van energie en maakte daar schilderijen van. Laura schilderde een vlieger. Deze vlieger vangt energie op in de lucht: wind, regen, zon en bliksem. Tot zover niets bijzonders. ”Dat doen we nu ook al. Het voedselbedrijf Cargill hangt vliegers boven grote transportschepen op de oceaan en bespaart zo 35% van de transportkosten”, reageerde een beroemde wetenschapper uit de zaal waar de schilderijen werden toegelicht. Maar zie je ook dat blauwe strikje onder aan de vlieger hangen? Laura legt uit:’ Dat is een plastic card, zoals een credit card. Die vlieger is eigenlijk een soort satelliet, die kan gemakkelijk meebewegen met de energie in de ruimte en dus altijd energie opvangen. Daarna wordt de energie vervoerd naar de sleutel. Die kun je overal instoppen en dan gaan de lampen branden. Je hoeft dus nooit meer energieleidingen aan te leggen’.

Altijd je energie op zak

Stel je voor: mensen hebben allemaal hun eigen energie op zak. Zoals we dankzij bankpasjes ook ons geld op zak hebben. De metafoor van de ’pinpas voor energie’ zou het hele energiesysteem op zijn kop zetten, zoals electronisch betalen ons koopgedrag heeft beïnvloed. Nu nog gaan we uit van een productiesysteem en zijn we al heel blij als energie voor huishoudens een mix is van ‚groene stroom’ en bestaande energiebronnen. Wat nou als we energie benaderen vanuit een consumptiesysteem? Energie op basis van wat vrij beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt. We gaan daarmee van groene naar blauwe stroom!

Ontwerp je eigen pinpas voor al je kapitaal

Kijk als een kind naar je eigen beschikbare kapitaal om de bijzondere resultaten te bereiken die jij wilt. Je hebt meer dan je denkt.

Kapitaalcirkel.002-001Maak eens een serie pinpassen van jouw kapitaalcirkel. Voor geld (financiele kapitaal) heb je bankpasjes en creditcards in je portemonnee. Hoe zit het met je andere kapitaalbronnen? Maak ook eens zo’n plastic card voor je creatieve kapitaal (je ideeën), je menselijke kapitaal (talent), je sociale kapitaal (relaties) en je spirituele kapitaal (bezieling). Welk woord schrijf je daar op? Hoe krijg je toegang tot elke kapitaalbron? Hoe laad jij je ’pinpas’ weer op?, Hoe zorg je voor voldoende saldo?

Dit artikel maakt deel uit van het nieuwe eboek: ‘Veranderen doe je in cirkeltjes’, van Adriaan Wagenaar en Chantal José. Boordevol visies en voorstellen van kinderen voor een circulaire of blauwe economie. Binnenkort beschikbaar. Op de hoogte blijven? Volg ons via Linkedin, Facebook of Twitter