Om kansen te zien en benutten moet je niet dromen, maar wakker zijn.

Hoe beginnen succesvolle mensen hun dag? Carriére coach Laura Vanderkam schreef er een boek over. Bekijk de video voor tips en ideeën om wakker te zijn voor de mogelijkheden op jouw pad!


Een tijd lang beweerden  veel trainers en coaches dat het belangrijk was om te dromen en een droombaan te hebben. Kijk naar mensen als Walt Disney, Richard Branson of Martin Luther King JR. Die hadden immers een droom? Nu jij nog!

Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar hoe leiders, sporters, ondernemers, kunstenaars en wetenschappers daadwerkelijk tot baandoorbrekende resultaten zijn gekomen. Zelf heb ik veel  doorbraakdenkers gesproken en bestudeerd voor Grote Denkers Kleine Denkers. En Tijn Touber beschrijft in zijn boek Het Geheim van Genialiteit hoe mensen tot bijzondere prestaties komen.

Groot denken

En ja, ze dachten groot. Wat hen onderscheidt van ons ‘gewone stervelingen’ is niet of ze wel of niet een droom of toekomstbeeld hadden, maar dat ze hun visie elke dag opnieuw tot leven brachten in de allerkleinste rituelen. Zoals mediteren, joggen of in je dagboek schrijven voordat je dag begint. Of de manier waarop ze anderen begroeten, hun correspondentie beantwoorden, zich kleden en eten. Anders gezegd; er zijn meer mensen die droomden van een groot bedrijf gebaseerd fantasie en geluk of een land waar blank en zwart vreedzaam samen leven. Maar het vraagt discipline om die Grote Gedachte elke dag, in voor- en tegenspoed, in alles wat je doet tot leven te brengen.

Laten we daarom het obligate woord ‘dromen’ snel vervangen door ‘wakker zijn’.

Wakker zijn is het stadium waarin je ogen en geest helder zijn en zonder oordelen kunnen zien welke mogelijkheden zich voor jou aandienen op je pad. Groot Denken is dus geen gave maar een discipline die je kunt ontwikkelen.

Activeer je wakkere geest, elke dag opnieuw.

Meer tips en technieken voor jouw specifieke situatie? Ik geef regelmatig workshops, seminars en trainingen over Groot Denken in organisaties.