Neem de tijd voor Playful Inventions in je werk

Als we tot vernieuwing willen komen, moeten we in ons werk meer tijd nemen om te spelen, te klooien en te experimenteren, volgens hoogleraar Ondernemingsbeleid, Henk Folwerda. Ik noem dat Playful Inventions. Speelse experimenten om in je werk tot vernieuwing te komen. In dit artikel vind je inspiratie om zelf Playful Inventions te verzinnen die je in je werk kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als energizer tijdens een online meeting via Zoom of Teams..

Wat zijn Playful Inventions?

Playful Inventions zijn korte vingeroefeningen om je vindingrijkheidsspier te trainen. Klooiend, pielend, experimenterend, spelenderwijs tot nieuwe inzichten komen. Johan Sebastian Bach schreef zijn beroemde twee- en driestemmige ‘Inventionen’ gewoon als kleine experimentjes om een muzikaal probleem te onderzoeken. Bij wijze van spreken: Hoe kom ik van toonsoort A terecht in de minder gebruikelijke toonsoort Q? Wat gebeurt er als je 2 melodieën gespiegeld speelt? De vondsten gebruikte hij in muziek die hij voor zijn betaalde werk moest opleveren.

Multimuzikant Bobby McFerrin improviseert tijdens zijn optredens door een lied te verzinnen op de voornaam van één van de luisteraars in de zaal of door een swingend ritme te slaan op de schouders van een man. Centraal in zijn werk staat de uitnodiging aan de zaal om mee te doen.

Jazzmuzikanten improviseren op een thema of akkoordschema dat één van de muzikanten introduceert.

Socrates was een meester in het stellen van de Zwangere Vraag, geen discussie of debat over goed en fout maar vraag die deelnemers uitnodigt tot een dialoog waarin het idee tot leven kan komen.

Playful Inventions tijdens je online meeting via Zoom of Teams.

  • Draag een gedicht voor dat jou inspireert en vraag anderen daar op te reageren: wat hoor je hierin over jezelf?
  • Laat een beeld zien of een kunstwerk en vraag anderen daar op te reageren.
    Speel muziek of laat een muziekstuk of liedje horen en laat anderen daar kort op reageren.
  • Of stel een vraag over iets dat je bezig houdt.Het gaat niet om de discussie, niet over meningen of een debat, maar over het verder brengen van idee door middel van het collectieve gesprek. De kracht van de Zwangere Vraag, waarin een idee zit dat in het gesprek met anderen tot leven komt. Zoals jazz muzikanten improviseren.
  • Vraag iedereen met dikke stiften of pastelkrtijt een lijn te tekenen en te versieren op een vel A4, Houd de tekening voor de camera tijdens je Teams of Zoom meeting en maak samen een abstract kunstwerk door alle lijnen met elkaar te verbinden

Voorbeelden van Playful Intentions

Bobby McFerrin improviseert met zijn publiek.

Alexander Calder (1898 – 1976). Een meester in het speelse lijnenspel. Hij nodigt je uit om zelf lijnen en vormen op papier te zetten en te ontdekken waartoe het leidt.