In de hal van een druk metrostation in Washington stond een jonge man tegen de muur geleund naast een vuilnisbak. Hij droeg een eenvoudige spijkerbroek, een sweater en een baseball petje van de Washington Nationals. En hij speelde viool tijdens de ochtendspits. De meeste mensen snelden voorbij zonder aandacht te schenken aan het spel. Sommigen stopten een ogenblik en een enkeling gooide wat geld in de vioolkoffer en riep een complimentje. Een kind stopte, bleef heel even staan om te luisteren, maar werd al snel meegesleurd door zijn moeder: kom, we moeten naar school en ik naar mijn werk.

Om precies te zijn: 1097 mensen passeerden de vioolspelende man in 40 minuten tijd. Onderwijl speelde hij de vioolsonates van Bach op zijn Stradivarius ter waarde van 3,5 miljoen dollar. Hij haalde er 32 dollar mee op. De vioolspelende man heet Joshua Bell, is 39 jaar oud en hoort tot de meest talentvolle violisten ter wereld. De avond er voor stond hij in een uitverkochte zaal in Boston waar mensen minimaal 100 dollar betaalden voor een plaats.

Dit experiment is al in 2007 opgezet door the Washington Post en Joshua Bell. De vraag blijft actueel: kunnen wij schoonheid pas herkennen en waarderen als het op grote billboards staat aangekondigd en als we er veel geld voor betalen omdat het schaars is? Misschien geldt voor het herkennen van onze hulpbronnen hetzelfde: we hebben maar een zeer beperkt zicht op ons financiële kapitaal (geld), creatieve kapitaal (ideeën), menselijke kapitaal (talent) en sociale kapitaal (relaties). En als we dat al zien, schatten we de waarde te laag in. We lopen rond met een verlangen: een nieuwe baan, een liefdevolle relatie, geluk, plezier, geen geldzorgen meer, waardering voor wie je bent en wat je doet. En elke dag lopen we langs de oplossing. Alleen, we zien het niet en we horen het niet. Want het stond immers niet groot aangekondigd.

Neem je eens voor een om een dag lang alle  toevalligheden en kleine gebaren die je opvallen op te schrijven in een boekje.  Aan het einde van de dag schrijf je boven dat lijstje: Mijn Kapitaal. Wat zie je?