Wat hebben geniale mensen met elkaar gemeenschappelijk? En hoe breng je genialiteit in jezelf tot bloei? Dat zijn de centrale vragen in Het Geheim van Genialiteit, het nieuwste boek van Tijn Touber.

 

Geniaal zijn: loslaten, ontvangen en onthullen.

‘Ten eerste zijn genieën in staat om zich los te maken van de heersende visies, doorzien het systeem en de conditioneringen en zien daardoor dingen die anderen niet zien of opmerken.

Ten tweede zijn ze ontvankelijk voor inspiratie. Grote ontdekkingen ontstonden vaak in plotselinge flitsen van helderheid: Eureka! Ze werden als het ware aangereikt.

Ten derde zijn genieën in staat om inspiratie die ze ontvangen op een praktische manier vorm te geven. Ze hebben niet alleen goede ideeën, maar weten deze ook te onthullen en over te brengen aan de buitenwereld’.

Tijn Touber, in Het Geheim van Genialiteit

Geniaal zijn heeft niets te maken met buitengewoon geleerd of slim zijn. Het gaat er om dat je voortdurend in staat bent om Groot te denken, voortdurend nieuwe mogelijkheden ziet in situaties die anderen ervaren als uitzichtloos onmogelijk en oninteressant.

Dat lukt pas als je bereid bent als een kind naar jouw wereld te kijken. Met een open geest, verbeeldingskracht en het vermogen om in elke situatie vindingrijk te zijn. Het zijn kwaliteiten die we in deze tijd meer dan ooit nodig hebben en die kinderen van nature hebben. Door deze kwaliteiten in te zetten maken we onszelf beschikbaar voor de mogelijkheden op ons pad.

Hoe pas je de drie principes van genialiteit toe in je werk?

 

1. Loslaten

We denken bij loslaten vaak dat we ons verlangen aan dat bijzondere doel los moeten laten. Maar het enige dat we los hoeven te laten is dat het op Onze Manier moet. Geniale mensen maken zich dus niet druk om het ‘Hoe’.

  • John Lennon ‘ontving’ het liedje Nowhere Man van het Universum toen hij op zijn kamer in bed naar het plafond staarde. Zo kan het beeld van de ‘hardwerkende musicus’ er dus ook uit zien.
  • De 10-jarige Sophie bedacht tijdens de filosofieles ‘Boodschappen op straat’ de tekst ‘Je bent wel leuk’ voor haar moeder. Waarom? ‘Als mijn broertje en ik het tegen haar zeggen, zegt zij: jaja, dat zal wel. Maar als ze het onverwachts op straat zou tegen komen, zou ze er wel over nadenken. En andere mensen ook’.
  • ‘Als Disney de baas was in uw ziekenhuis‘, dacht Fred Lee. Hij schreef een bestseller over wat ziekenhuizen kunnen leren van Disney en opende de ogen van managers in de zorg die zich voornamelijk lieten adviseren door zorgexperts en organisatie-adviseurs en niet door experts in menselijke ervaringen zoals Disney.

Tips:

  • Neem regelmatig de tijd om tijdens je werk iets totaal anders te doen als je voor een grote uitdaging staat. Onderbreek ‘harder werken’ even voor een korte meditatie, een hoofdstuk lezen uit een inspirerend boek, kortom een moment voor jezelf
  • Neem elke dag een andere route naar je werk en naar huis, hou dit een maand vol en ontdek hoeveel mogelijkheden er zijn. Je zult merken dat je geest zich door deze nieuwe routine ook anders gaat gedragen in organisatievraagstukken. (Tip van lifehacker Bert Verdonck).
  • Formeer voor jezelf een denkbeeldige Raad van Genie. Maak een mindmap met daarin de mensen en organisaties die jou inspireren. Stel jezelf vervolgens de vraag: hoe zouden zij dit aanpakken?

In deel 2 van het artikel Genialiteit in je werk lees je meer over het toepassen van de andere twee principes van genialiteit in je werk.

Lees meer in Het Geheim van Genialiteit, van Tijn Touber of download het gratis Bij-de-handboek voor Doorbraakdenkers.

Meer genialiteit tot bloei brengen in jouw team of organisatie? Start met een inspirerende werksessie Breng de Doorbraakdenker in jezelf tot bloei. Als kick off voor nieuwe projecten.